بریج دندان یک روش کم هزینه و مناسب برای پر کردن جای خالی دندانهایی است که به هر دلیلی آنها را از دست دادهاید. در روش بریج دندان جای خالی دندانها بدون نیاز به جراحی، خونریزی و حتی درد پر میشود. در این مقاله با ما همراه باشید تا معایب و مزایای بریچ دندان را بررسی کنیم.
بریج دندان چیست؟
اگر یکی یا چند تا از دندانهای خود را از دست داده باشید، به خوبی درک میکنید که نبود دندانها چه شرایط بدی دارد. فقدان یک دندان زیبایی را از لبخند شما گرفته و باعث مشکلات دیگری چون نامرتبی دندانها، جا به جایی دندانها و حتی مشکلات گوارشی میشود.
بریج دندان روشی است که میتوان به کمک آن جای خالی دندانها را پر و زیبایی لبخند را بازیابی کرد. بریج دندان مزایا و معایب زیادی دارد و برای همه افراد قابل اجرا نیست. در این روش جای دندان از دست رفته به کمک یک پروتز مصنوعی که به دو دندان کناری تکیه میکند، پر میشود. جنس دندان مصنوعی معمولا از سرامیک است تا تفاوت زیادی با سایر دندانها نداشته باشد.
انواع بریج دندان
روش اتصال با ایمپلنت قویتری و پایدارترین روش برای افرادی است که تعداد زیادی دندان ازدستدادهاند. اما در این روش به دو عمل جراحی نیاز است. در مرحله اول ایمپلنتها در استخوان فک قرار میگیرند. مرحله دوم برای قراردادن بریج است. ممکن است انجام این دو جراحی چند ماه طول بکشد. بریجهای دندان به طورکلی به ۴ نوع تقسیم میشوند:
انواع پل دندان | توضیحات |
---|---|
سنتی | اگر دو طرف شکاف دندان طبیعی وجود داشته باشد، از این روش استفاده میشود. بریج سنتی یک دندان مصنوعی است که بهوسیله روکشی که روی دندانهای پایه میچسبد، در جای خود محکم میشود. |
کنسولی | برای بریج کنسولی فقط باید یک دندان طبیعی کنار شکاف باشد. روکشی که روی دندان طبیعی قرار میگیرد، دندان مصنوعی را در جای خود محکم نگه میدارد. |
مریلند | در این روش بهجای روکش کردن دندان یک چارچوب فلزی یا چینی پشت دندانهای طبیعی چسبیده میشود. |
اتصال با ایمپلنت | در این روش دو فضای خالی با ایمپلنت پر شده و مابین این دو پونتیک بریج قرار میگیرد. پونتیک تحت حمایت این دو ایمپلنت در جای خود محکم میشود. |
چه کسانی به بریج دندانی نیاز دارند؟
حال که متوجه شدیم بریج دندان چیست، میخواهیم بررسی که این روش برای چه کسانی مناسب است؟ همه افرادی که درگیر بیدندانی هستند میتوانند مشکل خود را با بریج دندان حل کنند. اگر دندان خود را در اثر پوسیدگی، عفونت، ضربه یا بیماریهای لثهای از دست دادهاید بریج دندان روش مناسبی برای رفع مشکل شما است.
بریج جای خالی دندان را به خوبی پر کرده و احساس راحتی مناسبی هنگام غذاخوردن و صحبت کردن به شما اعطا میکند. همچنین بریج از تحلیل لثه و جا به جایی دیگر دندانها جلوگیری میکند. روش بریج دندان به خصوص به افرادی توصیه میشود که به دنبال راهی آسان، بدون درد و مقرون به صرفه برای درمان مشکل بیدندانی خود هستند. برای بریج دندان باید به کلینیک دندانپزشکی دکتر هومن پاک نیت مراجعه کنید. اگر شرایط زیر را دارید، کاندید مناسبی برای بریج دندان هستید:
- یک یا چند دندان دائمی خود را از دست داده اید
- وضعیت کلی سلامت شما خوب است
- بیماری خاصی ندارید
- بالای ۱۸ سال سن دارید
- میتوانید مراقبتهای بعد از بریج دندان را به خوبی انجام دهید
- دندانهای سالم و قوی برای نگهداشتن بریج دندان دارید
مزایا و معایب بریج دندانی چیست؟
این روش دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم:
مزایای بریج دندانی
از مهم ترین مزایای این روش جایگزینی دندان از دست رفته می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زیباتر کردن خط لبخند؛
- امکان جویدن را آسان تر می کند؛
- به تکلم بهتر کمک می کند؛
- مانع از کج شدن دندان های کناری می شود؛
معایب بریج دندانی
از مهم ترین معایب پل دندانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در این روش دندان های کناری باید تراشیده شوند که این کار به مینا و ساختار دندان آسیب می رساند.
- مانع تحلیل استخوان نمی شود و کارکردی مانند ایمپلنت ندارد؛
- برای برخی از بیماران، دندانپزشک ناچار است تا دندان های مصنوعی را به دندان های مجاور اتصال دهد. به همین دلیل بریج به استخوان فک نمی رسد و ممکن است با ضربه ای ناگهانی و شدید، هم دندان مصنوعی و هم دندان طبیعی بشکند.
نحوه بریج دندان
زمانی که برای روش بریج دندان به بهترین متخصص ایمپلنت مراجعه می کنید، مراحل زیر را طی می کند:
- در مرحله اول، بی حسی موضعی انجام می شود تا دندان های پایه آماده شوند. یعنی دندان های پایه تراشیده می شوند تا فضا برای قرارگیری روکش روی آن ها ایجاد شود.
- بعد از آماده کردن دندان های کناری، به کمک گچ مخصوص دندانپزشکی، از دندان ها قالب گیری می شود. سپس قالب به لابراتوار ساخت بریج ارسال می شود.
- بعد از گذشت مدتی، بریج آماده می شود و دندانپزشک آن را روی دندان بیمار امتحان می کند تا از مناسب بودن اندازه آن اطمینان پیدا کند. در صورتی که شکل دندان مصنوعی و اندازه آن مناسب باشد، مجدداً به لابراتوار ارسال می شود تا روکش پرسلین روی آن قرار بگیرد.
- بعد از آماده شدن بریج نهایی، آن را در دهان بیمار قرار می دهند. دندانپزشک دوباره آن را امتحان می کند و اگر بیمار و او از وضعیت دندان مصنوعی رضایت داشته باشند، دندان در جای خود به صورت موقت قرار داده می شود تا چند هفته امتحان شود. در صورت رضایت، دندان به صورت دائمی چسبانده می شود.
عوارض و خطرات بریج دندان
به طور کلی بریج روشی کم خطر و بدون عارضه است اما با این حال برخی افراد عوارضی را تجربه میکنند. برای مثال برخی بعد از مراحل آماده سازی برای نصب بریج افزایش حساسیت دندانها و درد را تجربه میکنند. این عارضه به دلیل تراش مینای دندانها اتفاق میافتد و معمولا بدون نیاز به مراجعه به دندانپزشک بعد از ۲ روز از بین میرود. اگر علائمی چون بوی بدن دهان، درد شدید و ضرباندار، خونریزی و التهاب شدید را بعد از پل دندان داشتید، در اسرع وقت به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.