بسیاری از افراد بعد از نصب پروتز دندان مصنوعی از راحت نبودن استفاده از آن گلایه میکنند و با مشکلات متعددی روبرو هستند. اولین مشکلی که افراد با آن مواجه میشوند غالبا محکم نبودن پروتز در دهان است که در بسیاری از موارد پس از مدت کوتاهی برطرف میشود. اما عوارض دندان مصنوعی محدود به این مورد نیست و در صورت عدم رعایت بهداشت ممکن است مشکلات جدیتری نیز ایجاد شود.
به یاد داشته باشید که دندان مصنوعی نیز مانند دندان طبیعی و بلکه بیشتر به مراقبت نیاز دارد. در این مقاله به معرفی و بررسی رایجترین مشکلاتی که پس از نصب دندان مصنوعی ایجاد میشود میپردازیم.
مشکلات بعد از گذاشتن دندان مصنوعی
گذاشتن دندان مصنوعی می تواند راه حلی عالی برای جایگزینی دندان های از دست رفته و بازیابی لبخند شما باشد. با این حال، مانند هر روش پزشکی، ممکن است بعد از گذاشتن دندان مصنوعی با برخی مشکلات روبرو شوید.
برخی از شایع ترین مشکلات دندان مصنوعی عبارتند از:
درد و ناراحتی: در ابتدا، ممکن است در دهان خود احساس درد، سوزش یا ناراحتی کنید. این امر طبیعی است زیرا لثه های شما در حال سازگاری با دندان مصنوعی جدید هستند.
مشکل در جویدن و صحبت کردن: ممکن است در ابتدا جویدن و صحبت کردن با دندان مصنوعی جدید برای شما دشوار باشد. با تمرین و عادت کردن به دندان مصنوعی، این مشکلات برطرف می شوند.
حالت تهوع: برخی افراد بعد از گذاشتن دندان مصنوعی دچار حالت تهوع می شوند. این امر به دلیل تحریک دهان توسط دندان مصنوعی جدید است.
خشکی دهان: دندان مصنوعی می تواند باعث خشکی دهان شود، زیرا ممکن است به اندازه کافی بزاق در دهان شما جریان پیدا نکند.
عفونت لثه: اگر به درستی از دندان مصنوعی خود مراقبت نکنید، ممکن است دچار عفونت لثه شوید. این امر می تواند منجر به قرمزی، تورم، خونریزی و درد لثه شود.
بوی بد دهان: اگر به درستی از دندان مصنوعی خود مراقبت نکنید، ممکن است دچار بوی بد دهان شوید.
شل شدن دندان مصنوعی: با گذشت زمان، لثه های شما ممکن است تحلیل رفته و دندان مصنوعی شما شل شود. این امر می تواند منجر به ناراحتی و مشکل در جویدن شود.
تحلیل لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی
تحلیل لثه یکی از عوارض شایع بعد از گذاشتن دندان مصنوعی است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که بافت لثه اطراف دندان ها و دندان مصنوعی از بین می رود.
دلایل متعددی برای تحلیل لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی وجود دارد، از جمله:
فشار: دندان مصنوعی می تواند به لثه ها فشار وارد کند، به خصوص اگر به درستی جا نیفتاده باشد. این فشار می تواند منجر به التهاب و تحلیل لثه شود.
تحلیل استخوان: با گذشت زمان، استخوان فک در افرادی که دندان های خود را از دست داده اند تحلیل می رود. این امر می تواند باعث شل شدن دندان مصنوعی و افزایش فشار بر لثه ها شود.
عدم رعایت بهداشت دهان: اگر به درستی از دندان مصنوعی و دهان خود مراقبت نکنید، باکتری ها می توانند در زیر دندان مصنوعی جمع شده و باعث عفونت لثه شوند. عفونت لثه می تواند منجر به التهاب و تحلیل لثه شود.
خشکی دهان: خشکی دهان می تواند باعث شکنندگی لثه ها و افزایش خطر ابتلا به عفونت شود.
سیگار کشیدن: سیگار کشیدن جریان خون به لثه ها را کاهش می دهد و آنها را بیشتر در معرض عفونت و بیماری قرار می دهد.
خوابیدن با دندان مصنوعی
در هنگام شب باید پروتز را از دهان خود خارج نمایید. عوارض دندان مصنوعی در صورت استفاده در طول خواب میتواند زیاد باشد. کنار گذاشتن دندان مصنوعی در طول شب فواید زیادی برای سلامتی دارد که مهمترین آنها شامل موارد زیر است:
- به جلوگیری از تحلیل استخوان کمک میکند: فشاری که توسط دندان مصنوعی بر روی لثه و استخوان زیر آن وارد میشود، میتواند تحلیل استخوان را تسریع کند.
- به حفظ تناسب خوب کمک میکند: استفاده دائمی از دندان مصنوعی به دلیل از دست دادن استخوان و تحلیل لثه، پروتزهای مصنوعی شما ممکن است بیش از حد معمول حرکت کنند و خطر لیز خوردن را افزایش داده و تنوع غذاهایی را که میتوانید بخورید کاهش میدهد.
- از تکثیر باکتریها جلوگیری میکند: ناحیه تماس بین دندان مصنوعی و لثه محل مناسبی برای رشد باکتریها است که منجر به بوی بد دهان در صبح میشود و در نهایت میتواند باعث بیماری لثه شود. با خارج نکردن دندان مصنوعی در شب، لثههای خود را از یک لحظه استراحت بدون باکتری محروم میکنید.
- به جلوگیری از التهاب لثه کمک میکند: خوابیدن با دندان مصنوعی میتواند تاثیر منفی بر جریان بزاق داشته باشد و جریان بزاق را مسدود کند که مینواند باعث ایجاد بیماری به نام استوماتیت دندان مصنوعی شود. استوماتیت دندان مصنوعی که به آن برفک دهان نیز میگویند، وضعیتی است که در آن ناحیه زیر دندان مصنوعی قرمز و متورم میشود و منجر به عفونت قارچی و التهاب لثه میگردد.
با رعایت نکات مراقبتی مناسب می توانید از تحلیل لثه بعد از گذاشتن دندان مصنوعی جلوگیری کنید. این نکات شامل:
تمیز کردن روزانه دندان مصنوعی و لثه ها: از یک برس نرم و خمیر دندان ملایم برای تمیز کردن دندان مصنوعی و لثه های خود دو بار در روز استفاده کنید.
شستشوی دهان با دهانشویه ضد عفونی کننده: روزانه یک یا دو بار از دهانشویه ضد عفونی کننده برای کمک به از بین بردن باکتری ها از دهان خود استفاده کنید.
معاینات منظم دندانپزشکی: برای معاینات و تمیز کردن منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
کنترل خشکی دهان: اگر دچار خشکی دهان هستید، از آدامس یا آبنبات بدون قند استفاده کنید یا از مرطوب کننده دهان استفاده کنید.
ترک سیگار: اگر سیگار می کشید، برای ترک سیگار با پزشک خود صحبت کنید.
کنترل قند خون: اگر دیابت دارید، قند خون خود را به خوبی کنترل کنید. قند خون بالا می تواند خطر ابتلا به عفونت لثه را افزایش دهد. با مراقبت مناسب از دندان مصنوعی و دهان خود می توانید از تحلیل لثه جلوگیری کرده و از سلامت دهان و دندان خود برای سال های آینده محافظت کنید.
لق شدن دندان مصنوعی
چرا دندان های مصنوعی شل می شوند؟
به طور کلی اگر بخواهیم علت اصلی لق شدن دندانهای مصنوعی را با هم بررسی کنیم، باید بگوییم همان طور که میدانید، دندان مصنوعی، یک جسم جامد و غیر قابل تغییر است، اما استخوان فک انسان همانند دیگر اعضای بدن، به مرور زمان دچار تحلیل می شود یا اصطلاحاً استخوان فک لاغر تر میشود.
این کاهش حجم استخوان باعث میشود دندان مصنوعی قبلی مناسب فک فعلی در گذر زمان نبوده و همین عدم تناسب اندازه ها باعث لق شدن دندان مصنوعی میشود و بیمار با آن احساس راحتی ندارد؛ به طوری که در سال های اولیه بسیار راحت میتوانست از دندان مصنوعی خود استفاده کند ولی اخیرا متوجه میشود دندانهای مصنوعی در داخل دهان حرکت بیش از اندازه دارند.
۱۰ علامت لق شدن دندان مصنوعی
- لغزش پروتز زمان صحبت
- بیرون زدگی پروتز زمان خندیدن
- مشکل در جویدن
- تورم لثه
- احساس درد زمان غذا خوردن
- جابهجایی پروتز با کوچک ترین لمس
- احساس حرکت پروتز روی لثهها
- زخم لثه
- سروصدا زمان صحبت و غذا خوردن
- مشکل تکلم
عفونت های دندانی ناشی از دندان مصنوعی
عفونت های دندانی، که به عنوان استوماتیت دندانی نیز شناخته می شوند، یکی از شایع ترین عوارض جانبی استفاده از دندان مصنوعی هستند. این عفونت ها زمانی رخ می دهند که باکتری ها و قارچ ها در زیر یا اطراف دندان مصنوعی جمع شده و باعث التهاب و عفونت لثه ها می شوند.