کامپوزیت دندان یکی از مهمترین اتفاقات در دندانپزشکی زیبایی بوده است. کامپوزیت دندان یکی از روش های اصلاح طرح لبخند است. یکی از خواسته‌های هر فردی بهره‌مندی از لبخند زیباست. امروزه مشکلات دهان و دندان افراد قابل درمان است و روشهای متعددی جهت رفع ایرادات ظاهری معرفی شده‌اند، از جمله لمینیت سرامیکی، پروتز دندان، بریج دندان، روکش‌ های زیبایی و … هم اکنون کامپوزیت دندان طرفداران بسیاری جذب کرده است. مواد تشکیل دهنده‌ی کامپوزیت ها پیشرفت فراوانی داشته است و از نظر زیبایی و مقاومت به حد ایده‌آل رسیده است و دندانپزشکان زیبایی این روش را با اطمینان خاطر به مراجعین خود معرفی می‌کنند.

کامپوزیت دندان چیست؟

جست‌وجوی یک ماده ایده‌آل برای ترمیم دندان‌ها منجر به پیشرفت‌های قابل‌توجهی در تکنیک‌های دندانپزشکی زیبایی شده‌است. کامپوزیت (کامپوزیت به انگلیسی composite) و تکنیک اسید اچ، دو پیشرفت عمده در دندان‌پزشکی برای ترمیم دندان هستند.

کامپوزیت مواد چسبنده‌ای است که پیوندی قوی با مینا و عاج دندان ایجاد می‌کند و به‌این‌ترتیب ترمیم دندان را ساده‌تر می‌کنند. پرکننده‌ی کامپوزیت مخلوطی از مواد پلاستیکی و شیشه‌ای به‌علاوه رزین است که به‌راحتی می‌توان آن را رنگ کرد تا شبیه دندان طبیعی شود. به دلیل ظاهر طبیعی و قیمت مقرون‌به‌صرفه‌تر، کامپوزیت به‌سرعت جای آمالگام نقره را برای ترمیم دندان می‌گیرد.

انواع مختلفی از ترکیبات کامپوزیتی وجود دارند که برای ترمیم و زیبایی دندان استفاده می‌شود. ترکیب نهایی کامپوزیت یک ترکیب خمیری‌شکل است که به‌راحتی وارد حفره‌ها و ناهمواری‌های دندان می‌شود و آن را پر می‌کند. این ترکیبات کاملا همرنگ دندان‌های طبیعی هستند و فاقد هرگونه ترکیب فلزی است.

مزایای کامپوزیت دندان

کامپوزیت را معمولاً برای ترمیم دندان به کار می‌برند، مثلاً هنگامی که فرد دندان های نامنظمی دارد و فرصت کافی جهت انجام درمان‌های طولانی مثل ارتودنسی را ندارد، از روش هایی نظیر کامپوزیت و لمینت دندان استفاده می‌کند. در مواقعی که فرد رنگ خاصی را برای دندان هایش مد نظر دارد و با سایر روش های سفید کردن دندان قابل انجام نیست، از این روش کمک می‌گیرد.

  • از مهمترین مزایای کامپوزیت این است که اجرای آن به هیچ تراشی روی دندان نیاز ندارد به همین دلیل آسیبی به مینای دندان وارد نمی‌شود.
  • این درمان در یک جلسه قابل انجام است و تمام مراحل ساخت آن در مطب دندانپزشک طی می‌شود و مانند روش لمینیت سرامیکی نیازی به فرستادن قالب به لابراتوار نیست، به همین دلیل آن‌ را روش مستقیم می‌نامند.
  • از دیگر مزایای کامپوزیت دندان این است که هزینه‌اش از لمینیت سرامیکی کمتر است و افراد بسیاری قادر به استفاده از این روش هستند.
  • چنانچه تحت فشارهای بالا دچار پریدگی لبه یا شکستگی شدند امکان ترمیم و اصلاح آنها به راحتی وجود خواهد داشت؛ همانند دندان طبیعی.
  • قابلیت تحمل فشارهای بالا در زمان جویدن مواد غذایی به میزان ۱۰ برابر لمینیت های چینی را دارند.
  • شکل و فرم طبیعی، به طوریکه سایرین به سختی متوجه تفاوت دندان طبیعی با دندان کامپوزیت شده می شوند

معایب کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان علاوه بر مزایایی که دارد، با یک سری معایب نیز همراه است. یکی از مشکلاتی که افراد معمولا در طول زمان با آن مواجه می‌شوند، تغییر رنگ و لکه دار شدن سطح کامپوزیت است. این مشکل برای کسانی که از مواد غذایی و نوشیدنی های رنگی در برنامه غذایی خود استفاده می‌کنند، بیشتر اتفاق می‌افتد.

مشکلات کامپوزیت دندان

کامپوزیت دندان علی‌رغم محبوبیتی که از جهت زیبایی شناختی در بین مردم پیدا کرده است، یکسری بدی هایی دارد که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد. یکی از بدی های قابل توجه آن، در مقایسه با لمینت دندان خود را نشان می‌دهد. زیرا به طور کلی از نظر طول عمر کامپوزیت دندان نسبت به لمینت دندان وضعیت بدتری دارد. از طرف دیگر مواد رزینی کامپوزیت هم انواع و اقسام لکه ها را به خود جذب می‌کنند. از دیگر بدی های این روش زیباسازی دندان برجستگی کامپوزیت در نتیجه نهایی کار است. علت برجستگی نتیجه نهایی این است که در حین انجام کار دندان ها تراشیده نخواهند شد.

 

کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان

تکنیک‌ها و متریال‌های مختلف موجب شده‌است تا در حالت حاضر ما انواع کامپوزیت دندان را داشته باشیم که هر یک کاربرد ویژه‌ای دارد و برای هر دندانی مناسب نیست. دندانپزشک بر اساس نوع دندان‌ها، شرایط فرد و تعداد دندان‌هایی که نیاز به روکش‌های کامپوزیتی دارند، بهترین نوع کامپوزیت دندان را برای افراد انتخاب می‌کند. تفاوت لمینت و کامپوزیت دندان نیز در طول عمر و مراحل انجام آن است.

انواع کامپوزیت‌های دندانی شامل موارد زیر می‌شود:

  • روکش‌های سرامیکی یا پرسلن
  • رزین کامپوزیت‌ها که خود شامل موارد زیر می‌شود:
    • ماکروفیل ها
    • میکروفیل ها
  • هیبریدها شامل:
  • نانو هیبریدها
    • میکرو هیبریدها
    • هیبریدهای معمولی
  • کامپوزیت ips.

دسته‌بندی دیگر، دسته‌بندی کامپوزیت‌ها بر اساس محل استفاده و نوع آنها است. انواع کامپوزیت‌های خلفی، کامپوزیت‌های قدامی، ونیر کامپوزیت مایع و غیره در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند. علاوه بر این، آنها را بر اساس برند سازنده هم دسته‌بندی می‌کنند. سارماکو شناخته‌شده‌ترین برند کامپوزیت است که یک محصول سوییسی است.

تمام این کامپوزیت‌ها برای اهداف مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرند. در نهایت تمام آنها برای زیبایی دندان با کامپوزیت و رفع مشکلات مختلف مدنظرند.

لک شدن کامپوزیت دندان

یکی از مشکلاتی که افراد پس از کامپوزیت دندان با آن روبرو می‌شوند، لک شدن کامپوزیت دندان است. البته برای جلوگیری از لک شدن یک سری راه هایی وجود دارد که بهتر است از ابتدا آن‌ها را مورد توجه قرار دهید. یکی از مهم ترین عوامل دخیل در تغییر رنگ روکش دندان رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان است. زمانی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نکنید، تجمع طولانی مدت مواد غذایی می‌تواند تغییر رنگ دندان های شما را رقم بزند. رژیم غذایی مناسب تا حد زیادی در حفظ رنگ دندان ها موثر است. بنابراین از مصرف مواد غذایی و هم‌چنین نوشیدنی هایی که حاوی رنگدانه هستند، پرهیز کنید. میزان مصرف قهوه، چای، نوشابه و… را به حداقل ممکن برسانید. سیگار و دخانیات نیز از دیگر عوامل مهمی هستند که بهتر است برای حفظ رنگ دندان های خود مصرف آن‌ها را کنار بگذارید.

آیا کامپوزیت باعث جلو آمدن دندان می‌شود؟

ممکن است شنیده باشید که کامپوزیت باعث جلو آمدن دندان می‌شود. در این قسمت موضوع را بررسی می‌کنیم. یکی از مشکلات احتمالی که پس از این عملیات دندانپزشکی برای افراد اتفاق می‌افتد جلو آمدن بیش از حد استاندارد دندان است. مهم‌ترین عاملی که باعث می‌شود چنین مشکلی پیش بیاید، عدم دقت و مهارت کافی دندانپزشک است. زمانی که ضخامت کامپوزیت بیش‌تر از میزان نرمال شود، جلو آمدگی دندان پیش می‌آید. علاوه بر ظاهر جلو آمده، این موضوع باعث می‌شود که دندان حالت مصنوعی پیدا کند. بعلاوه لثه هم التهاب پیدا خواهد کرد. جا دارد به این موضوع اشاره کنیم که انجام کامپوزیت برای همه‌ی افراد مناسب نیست. تشخیص این موضوع باید توسط دندانپزشک انجام شود. برای مثال افرادی که نسبت به لثه‌ی خود دندان های برجسته ای دارند یا این که دندان‌هایشان نامنظم است کیس های مناسبی برای انجام این کار نیستند.

5/5 - (1 امتیاز)