اگر دندانهایتان را از دست داده اید، نگران نباشید. پروتزهای متحرک گزینه ای هستند که به زیبایی دندانهای طبیعی شما هستند. پروتزهای متحرک میتوانند کامل یا جزئی باشند، بنابراین محدودیتی در تعداد دندانهای مصنوعی جایگزین وجود ندارد. این پروتزها میتوانند فلزی، اکریلیک خالص یا والپلاست باشند.
انواع دندان مصنوعی کدامند؟
دندانهای مصنوعی دو دسته ثابت و متحرک دارند. دندانهای مصنوعی متحرک خود به سه دسته مختلف پارسیل ژله ای، پارسیل اکریلیک و پارسیل کروم کبالت تقسیم میشوند.
دندانهای مصنوعی ثابت نیز دارای ۴ دسته مختلف مریلند بریج، کانتی لور بریج، پل دندانی معمولی، پل دندانی متکی بر ایمپلنت هستند.
پارسیل دندان چیست؟
پروتز دندان در اصطلاح به معنی دندان مصنوعی یا تعویض دندان است که انواع مختلفی دارند، از روکش های ساده برای ترمیم یک دندان گرفته تا پروتزهای کامل دندان که دندان مصنوعی نامیده می شوند، جزو پروتز های دندان هستند ، دندان پزشکان به دلایل زیبایی یا پزشکی پروتز دندان متحرک و ثابت را تجویز می کنند.
۱- پارسیل ژله ای
این دندانهای مصنوعی متحرک ژله ای بوده و انعطاف پذیری بالایی دارد. از نظر زیبایی و شباهت با سایر دندانها بسیار انطباق پذیر بوده و برای افراد جوان بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ لثهها در این دندان مصنوعی کاملا شبیه به لثههای اصلی فرد است. اگر به دندان اکریلیک حساسیت دارید دندان ژله ای انتخاب مناسبی برای شماست.
۲- پارسیل اکریلیک
این مدل از دندانهای مصنوعی تکه ای پایه ای آکریلیکی دارد و دندانهایی با همین جنس روی آن قرار گرفته است. اتصالات این دندانها از گیرههای فلزی ساخته شده است. پارسیل اکریلیک قیمت ارزان و دوام کمتری نسبت به کروم و کبالت دارد.
۳- پارسیل کروم و کبالت
این مدل از پارسیلهای متحرک دندان و لثه کاملا شبیه به دندانهای اصلی فرد هستند. پارسیل کروم و کبالت با کمک اتصالات فلزی نسبتا ضخیم به سایر دندانها متصل میشوند. این نوع از دندان مصنوعی از سایر دندانها گران تر بوده و استحکام بیشتری نیز دارند.
پروتزهای اکریلیک متحرک چیست؟
پروتزهای پارسیل یا جزئی از پایه ای اکریلیکی به رنگ لثه ساخته شده اند که روی برجستگی استخوانی که قبلا در آنجا دندان وجود داشته قرار میگیرد. دندانهای مصنوعی متحرک به گونهای طراحی شدهاند که مانند دندانهای طبیعی شما به نظر برسند و کارایی شبیه به آن داشته باشند.
اجزا تشکیل دهنده پروتز پارسیل
دندان های پروتز پارسیل بوسیله یک پایه به هم وصل می شوند. رنگ پایه نیز همرنگ لثه است. که در نهایت توسط یک اسکلت فلزی بهم وصل می شوند . پروتز پارسیل با استفاده از گیره های فلزی که باعث استحکام آنها در دهان بیمار می شود، مثل دندانهای طبیعی کار می کنند. یکی از ویژه گی های پروتز پارسیل پنهان ماندن از دید دیگران است. همین دلیل باعث شده تا بسیاری از بیماران از روش پروتز پارسیل استفاده کنند. بعضی مواقع نیز برای طبیعی تر شدن دندانها می توان از روکش استفاده کرد.
داشتن احساس شیئی اضافه دردهان درهفته های اول طبیعی است. به مرور زمان وجود پارسیل در دهان عادی می شود. گذاشتن و برداشتن پروتز پارسیل مقداری تمرین میخواهد. همه دستورالعمل های دندان پزشکتان را رعایت کنید. پروتز باید به راحتی در جای خود قرار گیرد و همچنین هیچ گاه با فشار پروتز را از جای خود در نیاورید. این کار موجب خم شدن یا شکستن کلاسپها میشود. همچنین اگرغذا را با لقمه کوچک میل کنید و از مصرف غذاهای چسب ناک و سفت پرهیز کنید.مشکلی پیش نمی یاید. توصیه می شود غذا با هر دو طرف جویده شود تا فشار یکنواختی روی پروتز وارد شود
چگونه از پروتز پارسیل خود نگه داری کنیم ؟
درهنگام نظافت پروتز پارسیل مناسب است یک ظرف مملو ازآب جلوی خود بگذارید تا اگر بطور ناگهانی پروتز از دست شما افتاد، مشکلی پیش نیاید. برای پاک کردن سطح پروتز از خردههای مواد غذایی ، هر روز آن را مسواک کنید. این کار مانع تغییر رنگ یافتن پروتزمیشود. بهتر است از مسواک های ویژه شستشوی پروتز پارسیل که موهای آن مناسب این کار است استفاده کنید. البته یک مسواک نرم و متوسط هم خوب است.
اکثر شویندههای خانگی و خمیر دندانها سایندگی زیاد داشته و نباید برای پاک کردن پروتز بکار روند. کلیه سطوح پروتز باید کاملاً تمیز شود و به آرامی مسواک زده شود تا صدمه ای به اتصالات پلاستیکی و یا خم شده وارد نشود. اگر پروتز مرطوب نگه داشته نشود، شکل اصلی خود را از دست می دهد. بنابراین شب ها پروتز باید در آب یا محلول مخصوص این کار قرار داده شود. البته سیم های فلزی در محلول های مخصوص پروتز احتمال تیره شدن دارند.