سیاه شدن لثه دندان مصنوعی یکی از مشکلاتی است که امکان دارد برای برخی از افراد پیش آید؛ اما علت سیاه شدن لثه دندان مصنوعی چیست و این اتفاق چه زمانی رخ می‌دهد؟ برای پاسخ به این سوال می‌توان به علل مختلفی اشاره کرد که در ادامه به بررسی هر یک می پردازیم.

انباشته شدن ملانین

اولین موردی که می‌توانیم آن را علت سیاه شدن لثه دندان مصنوعی درنظر بگیریم، انباشته شدن ملانین است. همان‌طورکه می‌دانید ملانین نوعی رنگدانه تیره است که تجمع آن در لثه منجر به تیره شدن لثه خواهد شد.این علت بیشتر در افرادی که پوست تیره دارند دیده می‌شود، البته از تاثیر عوامل ژنتیکی نیز نباید غافل شد.بنابراین می‌توان گفت اگر فردی پوست تیره داشته باشد و میزان ملانین در بدن فرد بالا باشد، ممکن است روی لثه‌هایشان لکه‌های تیره‌ای ایجاد شود. در نتیجه می‌توان این موضوع را یک امر طبیعی درنظر گرفت.

سیگار کشیدن

دومین علت سیاه شدن لثه دندان مصنوعی را می‌توان سیگار کشیدن درنظر گرفت. سلول‌هایی که در بدن مسئول تولید کردن رنگدانه‌های مربوط به پوست، مو و چشم هستند، با نامی چون ملانوسیت (melanocytes) شناخته می‌شوند. حال زمانی که فرد با دندان مصنوعی سیگار می‌کشد، نیکوتین موجود در سیگار این سلول‌ها (ملانوسیت) را تحت تاثیر قرار می‌دهد. نتیجه‌ی تحریک شدن این سلول‌ها تولید بیشتر ملانین در بدن خواهد بود.بنابراین لثه‌ها به مرور زمان تغییر رنگ می‌دهند و قهوه‌ای یا سیاه خواهند شد. البته توجه داشته باشید که سیگار کشیدن می‌تواند بر نواحی داخل دهان و لب نیز تاثیر بگذارد و باعث تیره شدن آن‌ها نیز شود.

مطلب مرتبط :  پست و کور دندان چیست؟

استفاده از برخی داروها

گاهی‌اوقات علت تغییر رنگ و سیاه شدن لثه‌ها مصرف برخی از داروها است. داروهایی چون مینوسیکلین (Minocycline) که برای درمان بیماری چون کلامیدیا و دیگر بیماری‌های عفونی مورداستفاده قرار می‌گیرد باعث سیاه شدن لثه‌ها خواهد شد.برخی از داروهای ضد افسردگی نیز می‌توانند باعث تغییر رنگ لثه‌ها و سیاه شدن آن‌ها شوند. درواقع باید گفت زمانی که فرد این دست از قرص و داروها را مصرف می‌کند، رنگدانه‌ها در بافت لثه‌ تجمع پیدا می‌کنند و تیره شدن لثه‌ها را به همراه خواهند داشت.

البته اگر شما شروع به مصرف برخی از داروها کردید و متوجه شدید که رنگ لثه‌های شما در حال تغییر است، توصیه می‌شود این موضوع را به متخصص دندانپزشک اطلاع دهید تا توصیه‌های لازم به شما گفته شود و درصورت امکان داروهایی جدیدی را برای شما جایگزین کنند.

ژنژیویت زخمی نکروزان

مشکل ژنژیویت زخمی نکروزان زمانی ایجاد می‌شود که فرد دچار عفونت لثه شود. این مشکل با تب، درد لثه و تنفس بد بود همراه است و از آنجایی که یک لایه بافت مرده روی لثه جمع می‌شود، باعث تیره‌تر شدن لثه خواهد شد.

این مشکل معمولا زمانی ایجاد می‌شود که باکتری‌ها در دهان رشد می‌کنند و دلیل ایجاد و رشد این باکتری‌ها را می‌توان عدم رعایت بهداشت دهان، کم‌خوابی، استرس و رژیم غذایی بد درنظر گرفت. در رابطه با علائم این عارضه نیز باید گفت که این علائم عبارتند از:

  • خونریزی لثه
  • ترشح بیش از حد بزاق
  • تنفس بدبو

اگر شما با چنین علائمی مواجه شدید و احساس کردید که لثه‌ها نیز تغییر رنگ داده‌اند و به سمت تیره‌تر شدن می‌روند به پزشک خود اطلاع دهید تا با مصرف آنتی‌بیوتیک و دهان‌شویه این مشکل را برطرف کنید. البته رعایت بهداشت دهان و دندان‌ها نیز می‌تواند مانع از بروز چنین مشکلی شود.

مطلب مرتبط :  سفید کردن و تعمیر کردن دندان های مصنوعی

دندان مصنوعی

درمان های خانگی برای تیره شدن پروتز مصنوعی لثه

بسیاری از راهکارهای ساده خانگی وجود دارند که می توانند به صورت بی خطر و مؤثر لثه های روشن شده پروتز را لکه دار کنند، فقط به خاطر داشته باشید برای تغییر رنگ قسمت لثه دندان مصنوعی فقط همان قسمت را در مواد معرفی شده در زیر غوطه ور کنید:

آب چغندر

آنتوسیانین هایی که به چغندر رنگ یاقوتی عمیق می دهند برای رنگ آمیزی لثه های پروتز سبک به خوبی عمل می کنند. پروتزهای مصنوعی را حداقل به مدت ۳۰ دقیقه در یک کاسه آب چغندر ساده بطری یا کنسرو شده غوطه ور کنید. برای تغییر رنگ چشمگیرتر، ۲ تا ۳ ساعت غوطه ور کنید. قبل از استفاده دوباره، دندان مصنوعی را کاملاً بشویید.

آب ذغال اخته

مانند آب چغندر، آنتوسیانین های بنفش مایل به قرمز تیره موجود در آب زغال اخته یک تیره کننده طبیعی ایده آل برای لثه های رنگ پریده هستند. پروتزهای مصنوعی را به مدت ۱ تا ۲ ساعت در آب ۱۰۰% غلیظ ذغال اخته غوطه ور کنید. قبل از استفاده دوباره، دندان مصنوعی را بشویید.

چای سیاه

چندین کیسه چای سیاه استفاده شده که در آب داغ خیس شده اند حاوی تانن کافی برای لکه دار کردن مواد پروتز هستند. برای عمیق ترین تغییر رنگ، دندان مصنوعی را به مدت ۱ تا ۳ ساعت در یک فنجان چای سیاه دم کرده قرار دهید. قبل از استفاده دوباره، دندان مصنوعی را خوب بشویید.

رنگ خوراکی

رنگ های خوراکی مایع استاندارد را می توان با یک فرچه هنری کوچک دقیقاً روی دندان های مصنوعی اعمال کرد. رنگ خوراکی را با احتیاط فقط روی خط لثه مانند رنگ بزنید و قبل از استفاده مجدد بگذارید کاملاً خشک شود. برای رسیدن به رنگ طبیعی لثه پروتز، در صورت نیاز این کار را تکرار کنید.

مطلب مرتبط :  دندان مصنوعی اقساطی

پودر کاری

زردچوبه موجود در پودر کاری حاوی رنگدانه کورکومین است که می تواند به طور مؤثر آکریلیک روشن شده را لکه دار کند. با پودر کاری و آب خمیر درست کنید. خمیر را روی دندان مصنوعی بمالید و قبل از شستشو بگذارید ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بماند. در صورت نیاز برای رنگ دلخواه مجدداً استفاده کنید.

آب توت

برای یک لکه تدریجی تر، پروتزهای مصنوعی را در طول شب در آب توت های طبیعی مانند زغال اخته، شاه توت یا توت مخلوط خیس کنید. آنتوسیانین موجود در انواع توت ها رنگ لثه را تیره می کند. صبح قبل از استفاده، دندان مصنوعی را بشویید.

4.5/5 - (2 امتیاز)