علت لق شدن دندان مصنوعی چیست؟

دندان مصنوعی یک نوع روش دندانسازی است که برای جایگزینی دندان های از دست رفته در دهان قرار می گیرد. دندان مصنوعی می تواند از جنس: پلاستیک، چینی یا ترکیبی از هر دو بوده و ساخته شود. برخی از افراد از داشتن دندان مصنوعی امتناع می نمایند و آن هم به دلیل لق شدن دندان مصنوعی می باشد. این افراد نمی دانند علت لق شدن دندان مصنوعی آنها برای چیست و چگونه می توانند بدون اینکه مشکل در حرف زدن، خوردن و … داشته باشند از دندان مصنوعی استفاده نمایند.

برخی از افراد شاید این موضوع را خیلی دقیق متوجه نشوند ولی دانستن این نکته بسیار مهم است که لقی دندان مصنوعی، تنها به این دلیل که باعث ناراحتی فرد می شود مهم نیست؛ بلکه موضوع مهمتر از ناراحتی با لقی دندان مصنوعی، آن است که در اثر لق بودن این دندان‌ها و فشارهای نامتوازن و حرکت بیش از اندازه روی لثه ، مشکلاتی در لثه ایجاد می کند که در سنین بالاتر نیاز به جراحی های پیچیده پیدا می کند. اکثر افراد در سنین بالاتر و بعضی از افراد جوان تر دندان‌های خود را به دلایل گوناگون از جمله بیماری ها، پوسیدگی ها و حوادث از دست می‌دهند و این گروه از افراد چاره ای جز استفاده از دندان مصنوعی ندارند. دندان‌های مصنوعی متحرک، انتخاب مناسبی برای جایگزینی دندان ها و بالاخص انتخاب بسیار مناسب‌تری از نظر جایگزینی دندان ها به شیوه اقتصادی می‌باشد. ولی مشکلی که برای این مدل از دندان‌ها وجود دارد و اکثر بیمارانی که از دندان‌های مصنوعی استفاده می‌نمایند، با آن چالش مواجه می‌گردند.

علت شل شدن دندان مصنوعی

دلایل متعددی می تواند داشته باشد. به طور کلی دندان های مصنوعی، به طور معمول از موادی مانند پلیمرها یا سرامیک (مواد جامد) ساخته می شوند که به دلیل عدم طبیعی بودن، با ساختار استخوانی دهان و دندان در طوب زمان هم خوانی ندارد و همواره شکل ثابتی دارند. همان طور که میدانیم با مرور زمان و تحت اثر پدیده تحلیل استخوان فک، فک انسان کوچک (لاغر) می شود. این کوچک شدن استخوان فک باعث موجب بروز پدیده لق شدن دندان مصنوعی می گردد.

همچنین، ممکن است این دندان ها به دلیل عدم تحمل فشار و استفاده‌ی بیش از حد، شل شوند. استفاده روزمره و در زمان طولانی نیز می‌تواند باعث ضعیف شدن دندان های مصنوعی شود.

دندان‌‌های مصنوعی به دلایل مختلفی دچار لقی و جابه‌ جایی می‌شوند، گاهی اوقات لقی دندان مصنوعی به عدم دقت دندانپزشک در گرفتن قالب لثه و طراحی غلط ساختار دندان مصنوعی، عدم استفاده از بهترین مارک دندان مصنوعی مربوط می‌شود و اما گاهی مشکل از نحوه نگه‌ داری از دندان مصنوعی، سبک زندگی بیمار و ….. نشات می‌گیرد.

فرقی ندارد که به دنبال یافتن علت لقی دندان مصنوعی فک پایین باشید یا علت افتادن دندان مصنوعی بالا چون دلایل شل شدن دندان مصنوعی در هر دو فک یکسان است.

دلایل لق شدن دندان مصنوعی

  1. تحلیل استخوان فک
  2. عدم تحمل فشار
  3. استفاده طولانی مدن
  4. قرار نگرفتن دقیق پروتزها
  5. چرک لثه
  6. افزایش سن
  7. کیفیت پایین پروتز
  8. جویدن غذاهای سفت
  9. کاهش وزن
  10. استعمال دخانیات
  11. شکستگی
  12. تغییر شکل لثه
  13. عدم طراحی درست
  14. قالب گیری غلط
  15. ضربه یا تصادف
  16. تحلیل لثه
  17. دندان قروچه
  18. آبسه دندان

بنابراین، توصیه می شود که از بهترین مواد برای ساخت دندان های مصنوعی استفاده شود.

دندان مصنوعی

چطور بفهمیم دندان مصنوعی لق شده است؟

اگر از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید و شک دارید که آیا دندان مصنوعی‌ تان لق شده است یا نه بهتر است اول بررسی کنید که آیا علامت‌های لق دندان مصنوعی برای شما ایجاد شده است یا خیر و در صورتی که با علائم مواجه هستید برای برطرف کردن مشکل اقدام کنید.

علامت های لق شدن دندان مصنوعی

  1. لغزش پروتز زمان صحبت
  2. بیرون زدگی پروتز زمان خندیدن
  3. مشکل در جویدن
  4. تورم لثه
  5. احساس درد زمان غذا خوردن
  6. جابه‌جایی پروتز با کوچک‌ ترین لمس
  7. احساس حرکت پروتز روی لثه‌ها
  8. زخم لثه
  9. سروصدا زمان صحبت و غذا خوردن
  10. مشکل تکلم

روش های رفع لق بودن دندان مصنوعی

بکارگیری از چسب برای رفع مشکل لق بودن دندان مصنوعی

اکثر از افراد در حین لق بودن دندان‌های مصنوعی به سراغ چسب دندان‌های مصنوعی می‌روند و این چسب ها را که معمولا از داروخانه خریداری می نمایند  عموما تصور می شود که به عنوان درمانی برای دندان‌های لق به حساب می‌آورند. معمولا استفاده از چسب ها می‌تواند برای جلوگیری از دندان‌های لق کمک کننده باشد ولی همانگونه که مستحضر هستید علل لقی دندان مصنوعی طبق آنچه که در بخش ابتدایی این مقاله مطرح شد، عدم تناسب  دندان مصنوعی و استخوان فک می‌باشد و استفاده از چسب تنها مشکل را پنهان می‌کند و به عنوان یک درمان قطعی نمی‌باشد.

بنابراین توصیه می شود در صورتی که لقی در دندان مصنوعی خود احساس کردید حتما به دندانپزشک خود مراجعه بفرمایید تا برای رفع لقی دندان مصنوعی بهترین راهکار را دریافت کنید.

بکارگیری چسب‌های دندان برای رفع مشکل لق بودن دندان مصنوعی یکی از روش‌هایی است که برخی افراد از آن استفاده می‌کنند، اما باید توجه داشت که این روش به موقتی بودن و تنها برای مواقع اضطراری مناسب است و باید با دانش و آگاهی از موارد زیر انجام شود:

تمیز کردن دندان مصنوعی

قبل از استفاده از چسب دندان، باید دندان مصنوعی و دندان‌های طبیعی کناری آن را به دقت تمیز کنید. برای این کار می‌توانید از مسواک و مسواک‌های میانی (دندان‌های فضایی) استفاده کنید.

استفاده از چسب دندان

برای استفاده از چسب دندان، ابتدا چسب را روی سطح دندان مصنوعی قرار دهید. سپس دندان مصنوعی را به محل خالی در دهان بچسبانید و فشار دهید تا به جای خود بماند.

رعایت زمان خشک شدن

پس از چسب زدن دندان مصنوعی، باید صبر کنید تا چسب کاملاً خشک شود و دندان مصنوعی به جای خود محکم بماند.

مراقبت و نگهداری

بعد از استفاده از چسب دندان، باید مراقبت و نگهداری مناسب از دندان مصنوعی داشته باشید. این شامل شستشوی دندان‌ها و اجتناب از خوردن غذاهای سخت و لزج است. به همین دلیل، استفاده از چسب دندان برای رفع مشکل لق دندان مصنوعی می‌تواند در مواقع اضطراری مناسب باشد، اما توصیه می‌شود هر چه سریعتر به دندان‌پزشک مراجعه کرده و روش درمانی مناسب و دائمی را برای رفع مشکل لق دندان مصنوعی مشخص کنید.

امتیاز بدهید