دندان مصنوعی ای که صورت متحرک بوده را می توان در هر لحظه و هر زمانی که مایل بودیم آن را از دهان خود خارج نماییم. این دندان به دو صورت کامل و جزئی است که دندان های کامل هنگامی به کار گرفته می شوند که دهان از تمام دندان ها خالی شده باشد و دیگر دندانی در دهان باقی نمانده باشد و به طور معمول دندان مصنوعی کامل به دو صورت معمولی و فوری توسط دندانساز ساخته و آماده می گردند. دندان مصنوعی فوری پس از کشیدن دندان، قابل استفاده می باشد اما دندان مصنوعی معمولی بعد از اینکه دندان ها به طور کامل کشیده شدند و هم لثه ها بهبود یافتند قابل استفاده می باشند.
طول عمر دندان مصنوعی
طول عمر دندان مصنوعی معمولاً بین 10 الی 15 سال طول می کشد. خیلی از افراد از دندان های مصنوعی خود سال ها استفاده می کنند و بدون هیچ آسیبی هنوز در حال استفاده می باشند. این موضوع شاید برای همه پیش بیاید که مدت زمان طول عمر دندان مصنوعی چقدر است؟ افراد نگران فاسد شدن و غیر قابل استفاده شدن این گونه دندانها هستند. برای اطمینان از سلامت پروتزهای مصنوعی و گرفتن اطلاعات از طول عمر دندان مصنوعی، می توان به دندانپزشک یا دندانساز خود در لابراتور دندانسازی مراجعه و از سلامت این گونه دندان ها مطلع گردید.
زمانی برای انقضاء این گونه دندان ها تاکنون اعلام نشده است و چه بسا طول عمر دندان مصنوعی یک فرد تا انتها و تا پایان عمر آن شخص نیز کفایت کند و نیاز به تعویض آن ها نباشد.
دندان های مصنوعی به علت این که از بهترین مواد عالی پلاستیکی ساخته می شوند اگر با اجسام خارجی و برنده و یا خوراکی هایی نظیر استخوان هایی که همراه غذا ممکن است وارد دهان شوند، آسیب نبینند، می توان امیدوار بود در طول عمر یک فرد یک بار برای همیشه از این دندان ها استفاده گردد.
در قاعده و اسکلت قوسی برخی از دندان های مصنوعی ممکن است که از فلز استفاده شود که این امر منجر به افزایش طول عمر دندان های مصنوعی می شود و می توان از این مزیت استفاده خوبی نمود.
وجود فلز در اسکلت این دندان ها می تواند تاثیر فشارها و ضربه های آنی به این گونه دندان ها بگیرد و می تواند از آسیب های شکستگی و یا ترک خوردن این گونه دندان ها جلوگیری نماید.
بی شک تا زمانی که مشکل خاصی از لحاظ ظاهری و عملکردی برای دندان های مصنوعی اتفاق نیفتد، می توان به صورت عادی از این دندان ها استفاده نمود.
آیا پروتزهای کامل بیشتر از پروتزهای پارسیل دوام دارند؟
پروتز دندان اصلی به دو صورت وجود دارد که شامل: پروتز کامل و جزئی می باشد. از پروتز کامل به منظور جایگزینی تمام دندان ها استفاده می گردد اما در مقابل دندان مصنوعی جزئی برای جایگزینی تنها چند دندان از دست رفته کاربرد دارد. طول عمر متوسط پروتز کامل در حدود ۵ تا ۷ سال می باشد، در حالی که پروتز پارسیل حدود ۳ تا ۵ سالمی تواند دوام داشته باشد.
چگونه عمر پروتزهای مصنوعی را بیشتر کنیم؟
طول عمر دندان مصنوعی به دو مورد بستگی دارد که آن دو مورد کیفیت و مراقبتی از دندان مصنوعی است. در رابطه با مراقبت از دندان مصنوعی باید بگوییم که باید دندان مصنوعی را هر روز با کمک یک مسواک نرم و تمیز روی پروتزها بکشید. حتی باید در شب و موقع خواب دندان های مصنوعی برداشته شوند تا بافت لثه حفظ شود. پروتزهایی که از آنها مراقبت نشود، ترک خورده یا دچار تابیدگی می شوند.
در نهایت، سلامت دهان و دندان، بر مدت زمان ماندگاری دندان مصنوعی می تواند تاثیر بسزایی داشته باشد. افرادی که بهداشت دهان و دندان ضعیفی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری لثه خواهند بود و می توانند باعث کوچک شدن لثه و شل شدن دندان مصنوعی گردند. بیماری لثه می تواند مشکلاتی را برای سلامت فرد ایجاد نماید. می تواند آسیب هایی در استخوان و بافت نگهدارنده دندان ایجاد کند.
آیا ماندگاری دندان مصنوعی می تواند دائمی باشد؟
چند نوع پروتز مختلف وجود دارد که می تواند به صورت دائمی باشند. یک نوع از پروتز متکی به ایمپلنت می باشد و شامل پروتزهایی هستند که به ایمپلنت در استخوان فک متصل می گردند.
انواع دیگر پروتزها، پروتزهایی هستند که از چهار ایمپلنت برای ثابت نگه داشتن استفاده می کنند. در نهایت، پروتزهایی به نام اسنپ وجود دارند که روی ایمپلنت های استخوان فک می چسبند.
پروتزهای دائمی مزایای بسیاری نسبت به دندان مصنوعی سنتی داشته و دارند.
به عبارتی آنها پایدارتر بوده و احتمال لغزش کمتری دارند و خوردن و صحبت کردن را آسان تر می نمایند. همچنین به چسب احتیاج ندارند و برای حفظ استخوان و جلوگیری از بیماری لثه بسیار کمک کننده می باشند.
در صورتی که به فکر دندان مصنوعی دائمی هستید، با دندانپزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا کاندیدای مناسبی برای این روش دندانپزشکی هستید یا خیر. افرادی هم هستند که کاندیدای مناسبی برای دندان مصنوعی دائمی نیستند و خطر خاصی در ارتباط با این روش برای آنها وجود نخواهد داشت.
ماندگاری پروتزهای دائمی چقدر است؟
برای اکثر مردم، پروتزهای مصنوعی یک راه موقت خواهند بود. منظور این است که راهی برای حفظ ظاهر دندان تا زمانی که دندان های خود بیمار اصلاح گردد. اما آیا نوعی از دندان مصنوعی وجود دارد که به طور دائم به آن چسب زده شود؟
پروتزهای دائمی همچون پروتزهای معمولی می باشند، با این تفاوت که در جای خود به استخوان فک یا به روشی دیگر ثابت نگه داشته می شوند. آنها سال ها باقی می مانند، اما در نهایت باید تعویض گردند.