دندان مصنوعی چیست؟

دندان مصنوعی، راه حلی رایج برای کسانی است که به دلایل مختلف مانند پوسیدگی دندان، آسیب یا سن، دندان های طبیعی خود را از دست داده اند. دندان های مصنوعی به گونه ای طراحی شده اند که ظاهر و احساس دندان های طبیعی را تقلید می کنند و حس اعتماد به نفس را برای استفاده کنندگان خود فراهم می کنند. دندان های مصنوعی ابزارهای پزشکی هستند که جایگزین دندان های از دست رفته در فک بالا، فک پایین یا هر دو فک می شوند. لابراتورهای دندانسازی دندان های مصنوعی را از موادی مانند اکریلیک، رزین، نایلون، فلز و پرسلن می سازند.

انواع دندان مصنوعی

دندان‌های مصنوعی در انواع و مدل‌های مختلفی ساخته می‌شوند. برخی از این مدل‌ها کامل هستند و کل فک بالا یا پایین را پوشش می‌دهند؛ اما برخی دیگر، به صورت دندان مصنوعی تکی برای جایگزین شدن با دندان‌های کشیده شده و از دست رفته مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اما به طور کلی می‌توان آن‌ها را از نظر ثابت یا متحرک بودن به دو دسته کلی تقسیم کرد. هر کدام از این دو دسته هم خود به انواع مختلفی تقسیم خواهند شد که در این قسمت به معرفی آنها میپردازیم.

انواع دندان متحرک:

  • دندان مصنوعی کامل متحرک
  • پروتز متحرک بر پایه ایمپلنت
  • پروتز دندان مصنوعی تکه ای یا پارسیل
  • دندان مصنوعی فوری

انواع دندان ثابت:

  • دندان مصنوعی جدید و ثابت (با پایه های ایمپلنت)
  • ایمپلنت تکی
  • بریج دندانی

انواع دندان مصنوعی ثابت

دندان‌های مصنوعی ثابت نوعی از جایگزین دندان هستند که به طور دائم به حفره دهان متصل می‌شوند. این دندان‌های مصنوعی به عنوان جایگزینی برای دندان‌های از دست رفته و دندان‌های مصنوعی متحرک (سنتی) طراحی شده‌اند. دندان‌های مصنوعی ثابت به گونه‌ای ساخته شده‌اند که مانند دندان‌های طبیعی به نظر می‌رسند و هیچ خطری برای جابجایی یا افتادن آن‌ها وجود ندارد. چند نوع مختلف از دندان‌های مصنوعی ثابت وجود دارد.

ایمپلنت های دندانی

ایمپلنت دندانی به عنوان جایگزینی برای دندان مصنوعی سنتی عمل می‌کند و می‌تواند برای جایگزینی یک دندان، چندین دندان از دست رفته یا حتی به عنوان پشتیبان مجموعه‌ای از دندان‌های مصنوعی دائمی استفاده شود. ایمپلنت‌های دندانی با استفاده از یک پیچ برای تثبیت دندان مصنوعی روی استخوان فک عمل می‌کنند. این روش دندان مصنوعی را محکم می‌کند، آن را در جای خود نگه می‌دارد و ظاهری طبیعی‌تر ایجاد می‌کند. ایمپلنت‌ها می‌توانند به مراتب بیشتر از دندان‌های مصنوعی سنتی دوام بیاورند، بنابراین نیازی به نگرانی در مورد تعویض آن‌ها نخواهید داشت.

دندان مصنوعی بر پایه ایمپلنت

دندان‌های مصنوعی متکی به ایمپلنت نوعی ابزار هستند که به طور همزمان جایگزین چند دندان می شوند. برخلاف دندان‌های مصنوعی سنتی، این دندان‌های مصنوعی با استفاده از ایمپلنت‌های دندانی مستقیماً به استخوان فک متصل می‌شوند. این ویژگی ثبات بیشتری را برای جویدن، غذا خوردن و صحبت کردن فراهم می‌آورد. دندان‌های مصنوعی ایمپلنتی معمولاً برای بیمارانی که اکثر یا تمام دندان‌های خود را از دست داده‌اند توصیه می‌شوند. این نوع دندان‌های مصنوعی به استخوان کافی در فک نیاز دارند تا بتوانند ایمپلنت‌های دندانی را در خود جای دهند. در بسیاری از موارد، پیوند استخوان دندان می‌تواند به افزایش حجم و تراکم در مناطقی که استخوان از دست رفته‌اید، کمک کند. دو نوع دندان مصنوعی با ایمپلنت وجود دارد: متحرک و ثابت.

مطلب مرتبط :  طریقه تمیز کردن دندان مصنوعی

نوع ثابت، که گاهی به آن دندان مصنوعی هیبریدی گفته می‌شود، به طور دائمی به ایمپلنت‌های دندانی در استخوان فک متصل می‌شود. شما نمی‌توانید آن را بردارید، اما دندانپزشک شما می‌تواند آن را برای تعمیر و نگهداری در صورت لزوم خارج کند. با استفاده از این گزینه، نمی‌توانید دندان‌های مصنوعی خود را بیرون بیاورید تا آن‌ها را تمیز کنید. شما آن‌ها را درست مانند دندان‌های طبیعی مسواک می‌زنید و می‌توانید با استفاده از ابزارهای تمیزکننده مخصوص، آن‌ها را تمیز کنید. برخلاف نمونه‌های سنتی، دندان‌های مصنوعی ایمپلنتی در هنگام جویدن، غذا خوردن یا صحبت کردن جابه‌جا نمی‌شوند، نمی‌لغزند و تکان نمی‌خورند. (دندان مصنوعی با پشتیبانی از ایمپلنت نوعی اوردنچر است که در آن دندان مصنوعی توسط ایمپلنت‌های دندانی حمایت می‌شود.)

دندان مصنوعی

 

ایمپلنت All On 4

ایمپلنت های دندانی All-on-4 که به آن ایمپلنت های دندانی قوس کامل نیز می گویند، یک فرآیند درمانی است که در آن تمام دندان ها کشیده می شوند و یک قوس کامل روی چهار ایمپلنت تکی قرار می گیرد. این روش برای ارائه یک راه حل بسیار بادوام طراحی شده است که ظاهر و احساسی شبیه دندان های طبیعی دارد. تکنیک All-on-4 شامل استفاده از چهار یا چند ایمپلنت دندانی است که به صورت استراتژیک و جراحی در فک شما قرار می گیرند. این ایمپلنت‌ها از ردیف کاملی از دندان‌ها پشتیبانی می‌کنند و راهی پایدار و طبیعی برای بازیابی لبخند شما ارائه می‌دهند.

ایمپلنت‌ها در یک زاویه قرار می‌گیرند، بنابراین نیازی به تراکم یکسانی از استخوان ندارند تا در استخوان فک محکم شوند. با به حداکثر رساندن تماس بین ایمپلنت و استخوان، اکثر بیماران All-on-4 می توانند از نیاز به پیوند استخوان اجتناب کنند. برخلاف دندان مصنوعی های جزئی یا کامل، ایمپلنت های All-on-4 قابل جابجایی نیستند. با بهبودی پس از عمل، ایمپلنت ها به استخوان فک شما می چسبند و یک دندان مصنوعی دائمی ایجاد می کنند که اساساً مانند داشتن دندان های طبیعی در دهان است.

دندان مصنوعی جزئی ثابت (پل با پشتیبانی از ایمپلنت)

دندان‌های مصنوعی جزئی ثابت (FPD) یا بریج‌های متکی به ایمپلنت، جایگزین چند دندان از دست رفته پشت سر هم با دو ایمپلنت دندان و یک دندان یا دندان مصنوعی در بین آن‌ها هستند. این دندان‌های مصنوعی به طور دائمی (با چسب یا پیچ) در دهان قرار دارند. برخلاف بریج دندانی سنتی که توسط دندان‌های طبیعی پشتیبانی می‌شود، بریج با پشتیبانی از ایمپلنت توسط ایمپلنت‌های دندانی حمایت می‌شود. این نوع بریج معمولاً زمانی استفاده می‌شود که بیش از یک دندان از دست رفته دارید یا زمانی که احتمال بیشتری وجود دارد که بتوانید فشار زیادی بر روی ایمپلنت‌های فردی که متصل نیستند، وارد کنید.

مطلب مرتبط :  بریج دندان

بریج‌های دارای ایمپلنت برای بیمارانی که سه یا چند دندان از دست رفته پشت سر هم دارند، ایده‌آل هستند. برخلاف دندان‌های مصنوعی کامل و دندان‌های مصنوعی جزئی متحرک، بریج‌های تحت حمایت ایمپلنت قابل جابجایی نیستند. با این حال، توجه به این نکته مهم است که یک بریج با پشتیبانی از ایمپلنت فرآیند پیچیده‌تر و گران‌تری است و معمولاً به دو عمل جراحی نیاز دارد. ممکن است چند ماه طول بکشد تا این روش به طور کامل به پایان برسد.

 اوردنچر

اوردنچر که به عنوان دندان‌های مصنوعی متکی به ایمپلنت دندان نیز شناخته می‌شود، نوعی دندان مصنوعی است که پایداری ایمپلنت‌های دندانی را با راحتی دندان‌های مصنوعی متحرک ترکیب می‌کند. این دندان‌های مصنوعی توسط ایمپلنت‌های دندانی که با جراحی در استخوان فک قرار می‌گیرند، در جای خود نگه داشته می‌شوند. ایمپلنت‌ها به عنوان لنگر برای اوردنچر عمل کرده و ثبات و پشتیبانی را فراهم می‌کنند. تعداد ایمپلنت‌های مورد نیاز بستگی به مورد خاص دارد و اینکه آیا شما نیاز به اوردنچر قوس جزئی یا کامل دارید. اوردنچر بسته به نیاز و بودجه شما می‌تواند در جای خود ثابت یا قابل جابجایی باشد. هر دو نوع نسبت به دندان‌های مصنوعی معمولی احساس راحتی بیشتری دارند و طبیعی‌تر به نظر می‌رسند.

بریج ثابت

بریج دندان که به عنوان پل سنتی دندان نیز شناخته می شود، نوعی ترمیم دندان است که جایگزین یک یا چند دندان از دست رفته می شود. این شکاف را با یک یا چند دندان مصنوعی پر می کند و از دندان های اطراف به عنوان پشتیبان استفاده می کند. بریج دندان از دو جزء اصلی تشکیل شده است: اباتمنت و پونتیک. خود دندان‌های طبیعی (اباتمنت) معمولاً با روکش‌ های دندانی نصب می‌شوند که اغلب به آنها نگهدارنده می‌گویند. آنها با اتصالات به دندان های مصنوعی (پونتیک) متصل می شوند. بریج های ثابت با رعایت بهداشت دهان و دندان خوب و معاینات منظم می توانند پنج تا ۱۵ سال و حتی بیشتر دوام بیاورند.

انواع دندان مصنوعی متحرک

دندان مصنوعی پارسیل (تکه ای)

این جایگزین های دندان، دندان های مصنوعی هستند که جایگزین دندان های از دست رفته در دهان فرد می شوند. آنها توسط بافت های اطراف و دندان های باقی مانده حمایت می شوند. دندان مصنوعی های جزئی معمولاً متحرک هستند و زمانی استفاده می شوند که یک یا چند دندان طبیعی در فک بالا یا پایین باقی بماند. توجه به این نکته مهم است که در حالی که پارسیل ها می توانند کیفیت زندگی شما را با بازگرداندن توانایی جویدن و صحبت کردن به میزان قابل توجهی بهبود بخشند، اما برای استفاده شبانه روزی در نظر گرفته نشده اند. اکثر دندانسازان برداشتن دندان مصنوعی جزئی را در شب و تمیز کردن آنها را توصیه می کنند.

مطلب مرتبط :  رشته دندانسازی

دندان مصنوعی ژله ای

دندان مصنوعی ژله ای نوع خاصی از پارسیل است که از رزین نایلون ترموپلاستیک ساخته می شود. آنها برای جایگزینی چند دندان از دست رفته طراحی شده اند و احساس سبکی و انعطاف پذیری را برای فرد فراهم می کنند. انعطاف پذیری آنها باعث می شود تا با حرکات و تغییرات در دهان فرد سازگار شوند. دندان های مصنوعی ژله ای به دلیل نوع مواد استفاده شده گرانتر از دندان مصنوعی معمولی هستند، اما نسبت به جایگزینی دندان دائمی ارزانتر هستند.

هزینه دندان مصنوعی ژله ای برای هر قوس متغییر است که بستگی به عوامل متعددی دارد. آنها به شدت به لثه های شما می چسبند و نیازی به چسب دندان مصنوعی یا گیره های فلزی ندارند. دندان مصنوعی ژله ای برای راحتی بیشتر و دوام بالا طراحی شده اند. آنها سبک هستند و فاقد فلز هستند. با این حال، دندان مصنوعی های ژله ای معمولاً حجیم‌تر از دندان مصنوعی های فلزی هستند، زیرا اگر بیش از حد نازک ساخته شوند، ممکن است بشکنند.

دندان مصنوعی کامل

دندان مصنوعی کامل یا دندان‌های مصنوعی کامل، دستگاه‌های مصنوعی متحرکی هستند که جایگزین تمام دندان‌های از دست رفته افراد می‌شوند. آن‌ها زمانی توصیه می‌شوند که تمام دندان‌های فرد از بین رفته باشد و معمولاً از چینی و اکریلیک ساخته شده‌اند. این دندان‌های مصنوعی به بازیابی عملکرد و ظاهر دندان‌های طبیعی کمک می‌کنند.

دندان‌های مصنوعی کامل معمولاً با استفاده از چسب دندان در جای خود محکم می‌شوند و راهی راحت برای بهبود لبخند شما و حمایت از غذا خوردن به روشی که عادت دارید، ارائه می‌دهند.

این دندان‌ها از دندان‌های مصنوعی و پایه‌ای به رنگ لثه تشکیل شده‌اند. افرادی که از دندان‌های مصنوعی کامل استفاده می‌کنند معمولاً آن‌ها را شب‌ها بیرون می‌آورند تا آن‌ها را تمیز کرده و به لثه‌های خود استراحت دهند. دندان‌های مصنوعی کامل می‌توانند سال‌ها دوام بیاورند، اما انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می‌کند که هر ۵ تا ۷ سال یکبار آن‌ها را تغییر دهید. برای اینکه دندان‌های مصنوعی تا حد ممکن دوام بیاورند، باید آن‌ها را به درستی تمیز و نگهداری کنید.

5/5 - (1 امتیاز)