دندان مصنوعی چیست؟

دندان مصنوعی نوعی  پروتز دندان است. زمانی که یک یا چند دندان بر اثر پوسیدگی، شکستگی و یا هر عامل دیگری از بین بروند، برای پر کردن جای خالی آن ها از پروتزهای مصنوعی استفاده می شود. این ها در واقع مهم ترین و پرکاربردترین جایگزین های دندان از دست رفته هستند که در این مقاله به طور کامل توضیحاتی را پیرامون آن ها ارائه شده است.

از دست دادن دندان‌ها می‌تواند باعث افتادگی عضلات صورت شود و باعث می‌شود فرد پیرتر از سن واقعی خود به نظر برسد. با استفاده از دندان مصنوعی، شما جوان‌تر به نظر خواهید رسید و قادر خواهید بود از غذاهای مختلف و سخن گفتن راحت، لذت ببرید، همانند زمانی که از دندان‌های واقعی و طبیعی خود استفاده می‌کردید. دندان مصنوعی می‌تواند باعث شود شما احساس بهتری داشته باشید و بهتر نیز به نظر بیایید، بنابراین شما می‌توانید از اعتماد به نفسی که از یک لبخند زیبا ناشی می‌شود، لذت ببرید.

انواع دندان مصنوعی

  • دندان مصنوعی متحرک تکه‌ای: دندان مصنوعی تکه‌ای متحرک، شامل دندان‌های جایگزینی است که به یک صفحه پلاستیکی صورتی رنگ یا همرنگ با لثه متصل شده‌اند. دندان مصنوعی تکه‌ای ممکن است دارای چهارچوب و گیره‌های فلزی باشد که به دندان‌های شما متصل شود یا اینکه دارای متصل کننده‌هایی می‌باشد که ظاهر طبیعی‌تری دارند. در برخی موارد، یک دندان مصنوعی تکه‌ای متحرک به گونه‌ای ساخته می‌شود که بتواند با ابزارهایی به نام اتصالات دقیق به دندان‌های شما متصل شوند. اتصالات دقیق عموماً زیباتر از گیره‌ها هستند.
  • دندان مصنوعی کامل: دندان مصنوعی کامل، دندان‌ها و لثه‌های پروتزی هستند که برای جایگزین کردن دندان‌های از دست رفته استفاده می‌شوند. پس از آنکه تمامی دندان‌های باقی‌ مانده خارج شدند و بافت‌ها بهبود یافتند که ممکن است چند ماه زمان ببرد، دندان‌های مصنوعی در دهان شما قرار می‌گیرند.
  • دندان مصنوعی فوری: دندان مصنوعی فوری، یک دندان مصنوعی کامل یا تکه‌ای است که پس از کشیدن دندان‌های طبیعی بلافاصله در دهان شما قرار داده می‌شود. دندانپزشک شما در جلسات اولیه، ابعاد و اندازه دهان شما را مشخص می‌کند و از فک شما مدلی تهیه می‌کند. با استفاده از دندان مصنوعی فوری شما در طول دوره بهبودی بدون دندان نخواهید ماند، اما ممکن است پس از بهبودی فک لازم باشد دندان‌های مصنوعی مجددا از نو ساخته شوند. راحت‌تر آن است که شکل، رنگ و ترتیب دندان‌های طبیعی شما در زمانی که هنوز در دهان شما هستند، کپی شود. دندا‌ن‌های مصنوعی فوری می‌توانند برای بیمارانی که دندان‌های بسیار ضعیفی دارند (معمولاً افرادی که مبتلا به بیماری لثه شدید هستند) راه حل مناسبی باشند و این دندان‌ها هر دو فک بالا و پایین را شامل می‌شوند.
  • دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت (overdenture): اُوِردنچر، نوعی دندان مصنوعی متحرک است که بر روی تعدادی از دندان‌های طبیعی باقیمانده یا ایمپلنت قرار می‌گیرد. دندان طبیعی باید مورد پردازش قرار گیرد تا بتواند پایداری و پشتیبانی لازم از دندان مصنوعی را به عمل بیاورد. دندان‌های مصنوعی معمولاً با استفاده از اتصالات و عوامل چسبنده در جای خود نگه داشته می‌شوند. اوردنچرها از ایمپلنت‌های دندانی استفاده می‌کنند. بنابراین پایدارتر از عوامل چسنبده می‌باشند. پایداری بیشتر به شما اجازه می‌دهد غذا را بهتر بجوید و به معده کمک می‌کند که غذا را به صورت موثرتری تجزیه کند و مواد غذایی بیشتری جذب بدن شود.

 

هزینه دندان مصنوعی

در سال ۱۴۰۱ بیمه تأمین اجتماعی بخشی از هزینه دندان مصنوعی متحرک را پرداخت می‌کند که باتوجه به نوع پروتز ممکن است از ۸۰ هزار تومان تا ۲ میلیون تومان توسط این بیمه پوشش داده شود که شامل موارد زیر است:

  • بیمه شدگان اجباری و افراد تحت تکفل
  • بیمه‌شدگان اختیاری و افراد تحت تکفل
  • بیمه‌شدگان توافقی و افراد تحت تکفل
  • مقرری بگیران بیمه بیکاری و افراد تحت تکفل
  • مستمری‌بگیران مشمول ماده ۸۹ تأمین اجتماعی و افراد تحت تکفل که تعرفه دندان مصنوعی تامین اجتماعی در سال 1401 به صورت زیر است:
  • دو فک (بالا و پایین):  ۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
  • یک فک(بالا یا پایین): ۱۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال
  • پارسیل چند دندانی (هر دندان): ۸۰۰.۰۰۰ ریال

بنابراین اگر به دنبال پرداخت هزینه دندان مصنوعی تامین اجتماعی هستید باید بدانید که هزینه دندان مصنوعی بازنشستگان تامین اجتماعی با توجه به سقف تعهدات بیمه تامین اجتماعی بسیار کم است. البته در صورت تمایل می‌توانند مدارک لازم برای دندان مصنوعی تامین اجتماعی را جمع آوری کرده و برای دریافت هزینه اقدام کنند. برای بررسی بیشتر پیرامون تعرفه دندان مصنوعی تامین اجتماعی به سایت تامین اجتماعی مراجعه کنید.

برای پرداخت هزینه دندان مصنوعی با بیمه نیروهای مسلح باید بدانید که این سازمان خدمات دندان مصنوعی(پروتز متحرک) را پوشش می‌دهد و برای دست دندان و نیم دست دندان به صورت زیراست:

  • هر 5 سال یکبار برای بیمه‌شدگان قطعی (سرپرست اعم از مرد یا زن، همسر و فرزندانی که حق بیمه ایشان به صورت یارانه‌ای است)
  • هر 10 سال یکبار برای بیمه‌شدگان غیر قطعی (پدر، مادر، خواهر، برادر، دختر ازدواج کرده ، پسر بالای 22 سال، همسر و فرزندان سرپرست زن،عروس، داماد و نوه)
  • پروتز پارسیل متحرک (کرم کبالت یا آکریلی)

هر 10 سال یکبار و حداکثر 2 بار در طول عمر برای بیمه‌شدگان عادی

آیا هزینه دندان مصنوعی تنها با بیمه تکمیلی قابل پرداخت است؟

به طور کلی هزینه دندان مصنوعی بیمه تکمیلی به خصوص برای بیمه‌های پایه مثل آتیه سازان حافظ و یا بیمه تامین اجتماعی بسیار کم است. از طرفی بی دندانی معضل بزرگی است که علاوه بر زیبایی فعالیت‌های روزمره مثت جویدن و صحبت کردن را دچار محدودیت می‌کند. بنابراین باید به سرعت و قبل از اینکه دچار تحلیل استخوان فک بشوید برای رفع این مشکل اقدام کنید.

دندان مصنوعی

راه های مراقبت از دندان مصنوعی

مراقبت صحیح از دندان‌های مصنوعی هم برای حفظ کیفیت دندان‌های مصنوعی و هم برای سلامت دهان شما حائز اهمیت است. در اینجا به برخی نکات اشاره می‌کنیم:

  • دندان‌های مصنوعی خود را با احتیاط حمل کنید. هنگامی که آنها را با دست حمل می‌کنید، برای اینکه از افتادن ناگهانی آنها اجتناب کنید، آنها را در یک حوله بپیچید یا در ظرف حاوی آب قرار دهید.
  • دندان‌های مصنوعی خود را هر روز مسواک بزنید و بشویید اما از خمیر دندان استفاده نکنید. خمیر دندان، ساینده است و خراش‌های میکروسکوپی در دندان مصنوعی ایجاد می‌کند که باعث حضور غذا و پلاک در آن ناحیه می‌شود. مانند دندان‌های طبیعی، دندان‌های مصنوعی باید هر روز مسواک شوند تا غذاها و پلاک زدوده شوند. از مسواکی با موهای نرم که مخصوص دندان‌های مصنوعی است، استفاده کنید.
  • از تمیز کننده‌های مخصوص دندان مصنوعی استفاده کنید. صابون دست یا مایع ظرفشویی ملایم نیز می‌توانند برای شست و شوی دندان مصنوعی استفاده شوند.
  • هنگامی که از دندان‌های مصنوعی خود استفاده نمی کنید، به درستی از آنها مراقبت کنید. دندان‌های مصنوعی، هنگامی که در دهان نیستند، باید مرطوب نگه داشته شوند؛ بنابراین آنها خشک نمی‌شوند یا شکل خود را از دست نمی‌دهند. هنگامی که از آنها استفاده نمی‌کنید، باید آنها را در محلول تمیز کننده دندان مصنوعی یا آب قرار دهید. هر چند، اگر دندان مصنوعی، دارای متصل کننده‌های فلزی باشد، این اتصالات در اثر قرار گرفتن در محلول تمیز کننده، تیره می‌شوند. دندانپزشک شما می‌تواند بهترین روش‌های مراقبت از دندان‌های مصنوعی را به شما پیشنهاد کند. دندان‌های مصنوعی هرگز نباید در آب داغ قرار گیرند زیرا باعث می‌شود دندان‌ها پیچ و تاب بردارند.

 

دندانسازی محمد باقر عرب مدائنی در شهر کرمان با بیش از 24 سال سابقه در خدمت شماست

لابراتور تخصصی دندانسازی محمد باقر عرب مدائنی
شرایط اقساط ساخت دندان مصنوعی ما شرایط مالی شما را درک می کنیم
یک عمر اعتماد و سوابق بیش از 24 سال سابقه

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

تا الان امتیاز داده نشده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.